Uit onderzoeken komt naar voren dat een gemiddeld Nederlands huishouden eens in de tien jaar met een rioolverstopping te maken krijgt. Rioolverstoppingen zijn toch wel de vervelendste en lastigste verstoppingen om te verhelpen. We kunnen daarom voorstellen dat een verstopping in bijvoorbeeld de gootsteen nog veel vaker voorkomt. Bovendien is het cijfer van één verstopping per tien jaar slechts een gemiddelde. Er zullen gelukkige huishoudens zijn waar nooit een verstopping te vinden is, maar ook huishoudens waar het elk jaar weer een (of zelfs een paar) keer raak is. Daarom is het tijd om te bekijken wat we kunnen doen om verstoppingen te voorkomen.

Preventief onderhoud door loodgieter

Het klinkt misschien overbodig, maar preventief onderhoud kan veel zorgen uit handen nemen. Preventief onderhoud kan de kans op verstoppingen aanzienlijk verkleinen. Een verstopping ontstaat namelijk over het algemeen niet van het een op het andere moment, zeker niet wanneer er geen grote objecten door worden gespoeld. Verstoppingen ontstaan vaak in de loop der tijd doordat vet en vuiligheid zich alsmaar kan ophopen. Door preventief onderhoud uit te voeren, kan de loodgieter of rioolspecialist de eventuele aanwezige beginnende verstoppingen verhelpen. Op die manier wordt de kans op verstoppingen sterk verkleind.

Gebruik het toilet niet als prullenbak

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen die goudvissen door het toilet spoelen. Het blijkt dat mensen van alles en nog wat door het riool spoelen waar ze van af willen. Hierdoor neemt de kans op verstoppingen echter aanzienlijk toe. Zeker producten die niet in water oplosbaar zijn – eigenlijk alles behalve toiletpapier – kunnen al snel voor een verstopping zorgen. Gooi dus alles wat niet doorgespoeld hoort te worden, gewoon ni de prullenbak.