Een buitenkraan in de tuin is handig als u regelmatig de planten water moet geven, het gazon moet besproeien of de auto wilt wassen op de oprit. Zonder kraan aan de buitenzijde van uw woning, zal u een waterslang door de woonkamer moeten laten lopen en dit is natuurlijk niet ideaal. Lekkend water op uw parket zal uiteindelijk meer kosten met zich meebrengen dan een buitenkraan plaatsen. Indien u een plaatsing overweegt, dan delen we graag in dit artikel enkele tips die goed van pas komen bij het plaatsen van een buitenkraan.

Buitenkraan op strategische plek plaatsen

Het plaatsen van een buitenkraan begint met het kiezen van een plek waar de plaatsing moet plaatsvinden. De keuze voor een plek aan de buitenkant van uw woning, moet op een strategische manier gebeuren. Vanuit de plek moet u bijvoorbeeld makkelijk de planten in de tuin water kunnen geven. Waar u ook rekening mee moet houden is dat een buitenkraan plaatsen op de buitenmuur van uw woning makkelijker is te realiseren dan een plaatsing verderop in de tuin. In het laatste geval moet u namelijk ook waterleidingen door de tuin heen leggen.

Rekeninghouden met bevriezing

Bij een buitenkraan plaatsen moet een loodgieter rekeninghouden met andere aandachtspunten dan bij de plaatsing van een kraan in de keuken of badkamer. Buitenshuis moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de kans op bevriezing van de kraan en leidingen. Als in de winter de temperaturen onder het vriespunt komen, dan moet u de mogelijkheid hebben om het water in de kraan en leidingen af te tappen. Als dit niet gebeurt kan u namelijk met gebarsten leidingen te maken krijgen. De loodgieter moet hier rekening mee houden bij het plaatsen van een buitenkraan.

Het belang van lekkages voorkomen

In iedere situatie dat een loodgieter een kraan moet plaatsen, is het belangrijk dat voorzorgsmaatregelen genomen worden om lekkages te voorkomen. Dit geld zowel voor binnen- als buitenkranen. Er is echter een reden dat het voorkomen van lekkages bij het plaatsen van een buitenkraan van nog groter belang is. Buitenshuis zal u namelijk veel minder snel een lekkage opmerken. Binnenshuis herkent u een lekkage aan vochtige donkere plekken om muren en plafonds. Buitenshuis zullen deze plekken niet makkelijk op te merken zijn. Als een buitenkraan na het plaatsen begint te lekken, kunt u daarom honderden liters water verspillen voordat de lekkage eindelijk opgemerkt wordt.