Het meest opvallende onderdeel van een radiator is vaak de knop. Hiermee kunt u de verwarming openen en afsluiten. Naast deze knop bevat een radiator ook altijd een ontluchtingskraantje. Er zijn genoeg mensen die hier geen weet van hebben. Toch is het wel handig om te weten wat u met zo´n kraantje kunt. Heeft u ook geen idee waar het kraantje zit en wat de functie ervan is? Wij vertellen u hieronder precies wat u met dit kraantje kunt bewerkstelligen.
Uw verwarmingssysteem ontluchten
Een ontluchtingskraantje valt bij sommige radiatoren direct op, bij anderen niet. Soms zit het kraantje namelijk gewoon naast de radiatorknop. Het komt echter ook vaak genoeg voor dat de ontluchtingskraan aan de zijkant zit. Dit kan zowel boven als onder zijn. Maar wat kunt u eigenlijk met het kraantje? Eigenlijk heeft dit kleine onderdeel van uw radiator slechts één functie: uw verwarmingssysteem ontluchten. Deze klus kunt u met de hand uitvoeren, maar alleen wanneer u een ontluchtingssleutel heeft.
Kenmerken van lucht in de installatie
U gebruikt het ontluchtingskraantje bij lucht in uw verwarmingssysteem. Maar hoe weet u dat er lucht in de installatie zit? Dit kunt u aan een aantal dingen merken. De makkelijkste manier is om aan uw radiatoren te voelen. Zijn deze koud of slechts gedeeltelijk warm? Dan kan dit duiden op lucht. Controleer altijd wel even of de radiatorknop volledig geopend is. In sommige gevallen kunt u de aanwezigheid van lucht in uw verwarmingsinstallatie ook horen. Doordat er luchtbellen in het leidingwerk zitten, kan er een tikkend geluid ontstaan. Hoort u dit? Dan wordt het de hoogste tijd om uw radiatoren te ontluchten.
Kunt u uw radiator zelf ontluchten?
Heeft u geen ervaring met het ontluchten van een radiator? Dan schakelt u mogelijk direct een loodgieter in. Dit kan natuurlijk, maar het ontluchten van uw verwarmingssysteem is niet bepaald moeilijk. Wilt u het zelf proberen? Doorloop dan de onderstaande stappen en uw verwarming is binnen de kortste keren luchtvrij.
1) Loop langs alle radiatoren in uw woning en kijk of ze open staan.
2) Draai het kwik in huis op tot 25 graden. Laat de thermostaat hier minimaal 10 minuten op staan.
3) Schroef de temperatuur terug tot uw ketel uitslaat en draai na 10 minuten de radiatoren volledig dicht.
4) Pak een handdoek, plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en begin voorzichtig te draaien. Start altijd met de radiatoren op de laagstgelegen etage. Lucht stijgt namelijk op.
5) Laat de ontluchtingskraan net zo lang open staan tot er water uitstroomt. De lucht is in dat geval verdwenen.