Voor het verwarmen van een woning en het water uit de kraan wordt een grote hoeveelheid energie verbruikt. De stookkosten vormen voor de meeste huishoudens in Nederland de grootste kosten op de energierekening. Een mogelijke besparing op deze kosten is daarom altijd welkom. Deze wens is mogelijk te verwezenlijken met het vervangen van de CV ketel. De moderne verwarmingsketels gaan namelijk veel zuiniger met energie om dan de oudere modellen. Een CV ketel vervangen is echter alleen rendabel als de besparing die hiermee gerealiseerd kan worden groot genoeg is om de investering te rechtvaardigen.

Investeren in een zuinige nieuwe CV ketel

Het vervangen van een CV ketel voor een nieuw en zuinig model brengt natuurlijk kosten met zich mee. Een CV ketel is geen goedkoop apparaat om aan te schaffen en tevens moet u een erkende installateur inhuren om de ketel voor u te installeren. Toch kan het investeren in een zuinige nieuwe CV ketel een slimme beslissing zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de oude ketel al enkele jaren oud is. Bij een leeftijd van 12 jaar of meer kunt u veilig aannemen dat een nieuw model een flinke energiebesparing kan realiseren. In deze periode zijn er namelijk grote stappen gemaakt wat betreft het rendement waarmee een CV ketel uw woning van warmte kan voorzien.

Berekenen wanneer vervanging rendabel is

Om te berekenen wanneer vervanging van een CV ketel rendabel is moet u weten hoeveel zuiniger een nieuw model is ten opzichte van het oude model. Deze informatie heeft u uiteraard niet zelf voorhanden. Een loodgieter die zich specialiseert in het plaatsen van CV ketels kan dit echter wel voor u berekenen. Als het rendement en het gewenste vermogen namelijk bekend is kan met een simpele formule de maandelijkse besparing op de energiekosten berekend worden. Vervanging kan dan als rendabel beschouwd worden wanneer de periode waarin de investering terugverdiend kan worden voor u acceptabel is.