Lekkages zijn irritant. Ze verpesten altijd de routine waarin je op dat moment in je woning leeft. Het is dus van Loodgietergroot belang om je lekkages zo veel als mogelijk te beperken. Je kunt daarvoor twee dingen doen. Het eerste is zorgen voor een goede band met de loodgieter die het periodiek onderhoud of de periodieke controle voor je uitvoert. Dat klinkt als een open deur, maar de loodgieter is over het algemeen een druk bezet man die ook nog eens met veel moeite tijd weet vrij te maken voor de niet acute klussen. Zorg dus voor een goede relatie.

Want periodiek onderhoud helpt enorm om de kans op lekkages zo goed en zo kwaad als het gaat te beperken. Zeker het risico op een gesprongen waterleiding, of een lek in de badkamer, wordt een stuk kleiner op het moment dat je een expert als een loodgieter daar naar laat kijken. Naast het periodiek onderhoud dat kan helpen bij het beperken van lekkages, kan het handig zijn om als er een lekkage optreedt een soort van logboek bij te houden.

Blijkt nou dat het regelmatig de CV is waar de lekkage optreedt, dan is het misschien raadzaam om die hele installatie te vervangen en niet elke keer de boel op te lappen. Ook regelmatige controles van begroeiing tegen de muur en van eventueel doorslaand vocht in bijvoorbeeld de bijkeuken, kunnen op een prettige manier bijdragen aan het beperken van de kans op een lekkage. Voorkom ongemak en bestrijdt de lekkage voordat deze echt optreedt.